1 Eylül 2010 Çarşamba

Hamilelikte Nefes Darlığı, Hamilelikte Solunum Problemi

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Nefes, Hamilelikte Nefes Darlığı

Hemen her hamile kadının, gebeliğinin sonuna doğru yakın­malarından biri de nefes darlı­ğıdır. Gittikçe büyüyen rahim, kadı­nın akciğerleri üzerinde baskı yaparak soluk almasını güçleştirir. Tamamen normal olan bu durum sporcu olan kadınlarda bile gö­rülür. Onlar da birkaç basamak merdiven çıksalar soluk soluğa kalırlar. Bu şikâyetin en şiddetli olduğu za­man gebeliğin 8. ayıdır. Bu aydan sonra çocuğun başı kadının leğen kemikleri dediğimiz (Pelvisin) içine girer ve böylece az da olsa bir yer kazanılır. Karnın sark­ması denen olay budur. Hemen her gebe kadın karnının sark­masından sonra biraz rahatladığını ifade etmektedir.

Nefes darlığı şu durumlarda artabilir:

• İkiz gebelikte.
• Amnios suyunun fazla olduğu hallerde.
• İri çocuklarda.

Bu yazdıklarımız sizi şimdiden korkutmasın. Gebe­lik süresin­ce normal kabul edilen rahatsızlıklardan hiçbiri dayanılmayacak cinsten şeyler değildir. Bir örnek olarak, size ağır kalp hastalıkları­nı gösterebiliriz. On­lar sağlıklı kimselerden çok daha zor durumda olmalarına rağmen pekâlâ bu sıkın­tılara katlanabilmektedirler. Bil­diğiniz gibi ağır kalp hastası dedik­lerimiz, normal durumdayken bile birkaç basamak merdiveni zorlukla çıkabilen insanlardır.


Eğer ne­fes darlığı şikâyetiniz dayanma gücünüzü aşacak öl­çüde ise, doktorunuza başvur­mak muhakkak ki yararlıdır. Amnios suyunun aşırı olduğu hallerde suyun bir kısmı boşaltılabilir ve size yardımcı olacak bazı ilaçlar verilebilir.

Gebelikte yapılacak egzer­sizler nefes darlığını azaltmak bakı­mından da yararlı olabilir. Ağrısız do­ğum bölümünde bu egzersiz­lerle ilgili geniş bilgi verilecektir.
Nefes darlığı duyulduğu zaman, sırtüstü yatarak kolları yukarı kaldırıp dizleri bükmek suretiyle alınacak derin soluklar, solunu­munuzu yavaş yavaş normal haline indirmede si­ze çok yardımcı olabilir.